Chomsky vs Pirahã

10 jul.

Baja, que te vas a caer; lo que hagan los demás me da igual… apart d’aquestes frases, és molt difícil que els humans repetim les mateixes frases amb les mateixes paraules exactes i en el mateix ordre. I aquesta reflexió tan senzilla que va formular Chomsky a principis dels 60 va tirar per terra la teoria que els nens naixien amb el cervell com un full en blanc que havia estat acceptada des de la Il·lustració (això són més de 100 anys). Ara per ara la Gramàtica Universal participa d’idees i teories tan diverses com l’evolució del cervell o la psicolingüística; bé, potser no són tan diferents…

Fins llavors es creia que els nens aprenien parlar utilitzant la tècnica de ensayo-error. “La planta s’ha morit” pronunciat per la meva germana de ben petita és podria explicar per aquesta teoria: fa regular un verb que no ho és precisament perquè ningú li ha dit que ho era, generalitza.

Amb la observació del naixement de les llengües criolles s’ha demostrat que això no és del tot així. Quan esclaus de tot arreu es trobaven treballant a la mateixa plantació, s’havien de comunicar d’alguna manera i a mi sempre m’havien dit que aquest era l’origen del crioll, però hi ha un pas previ molt important, el pidgin! El pidgin gairebé no té gramàtica i no és fins que els nens intervenen que es converteix en una llengua criolla; els nens hi introdueixen la gramàtica que li falta, però la “llengua” que han après gairebé no en té! Com s’ho fan?

Hi ha també un cas molt especial, un nen sordmut, fills d’una parella de sordmuts que es van criar en una època en que no s’ensenyava la llengua de signes, si no que es procurava que aprenguessin a parlar. Per tant, els pares d’aquest nen havien après la llengua de signes molt tard, i la signaven fatal. Llavors, el nen, exposat a la llengua dels pares, hauria de signar macarrònicament. Doncs no! El nen era capaç d’entendre no només el que li deien els pares, també com ho volien dir en realitat, i ell sí que signava de manera correcta els items gramaticals.

Perdoneu però a mi em sembla flipant.

Casos com aquests són els que reforcen la teoria de la Gramàtica Universal (GU) de Chomsky però últimament uns quants lingüistes s’han proposat tirar-la per terra.

En aquest vídeo hi ha un resum d’algunes d’aquestes idees, com que en realitat el cervell està preparat per aprendre, no per aprendre llengües (no acaba de demostrar que Chomsky s’equivoca) i també hi ha el cas d’un lingüista-missioner que assegura que la llengua pirahã parlada per un grup molt reduït d’indígenes de l’Amazones no s’assembla a CAP llengua existent i funciona de manera tant diferent que no quadra amb la teoria de la GU.

Els articles sobre aquesta qüestió són dels més descarregats al LingBuzz i se n’han fet ressò mitjans de comunicació d’una pila de països, la guerra per desacreditar una de les teories més importants de la lingüística, it’s on!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: