De simis i homes

23 ag.

Si els homes i simis som parents i ens assemblem tant, per què no ens parlen?

L’Steven Pinker té una idea molt clara de perquè és així, però jo abans de tot plegat he pensat: i per què les rates no parlen? Compartim un 90% de l’ADN amb elles i un 96% amb el ximpanzé.
Sembla que la variació que ens separa dels ximpanzés sigui ben poca però és responsable de les diferències tan evidents (en alguns individus, si més no) entre nosaltres.

I molt abans de l’ADN, durant els anys 30 i 40 dues parelles de psicòlegs van adoptar cries de ximpanzé amb la intenció d’ensenyar-los a parlar. Eren la Gua i la Viki, que van ser criats de maneres diferents amb resultats igual de desastrosos: els ximpanzés no estan fets per parlar anglès, o xinès, ni pirahã. Així que als 60 es va tornar a intentar, aquest cop amb un llenguatge suposadament més assequible. Van ensenyar a tres ximpanzés, la Sarah, la Lana i el Kanzi llenguatges simbòlics més senzills a través d’objectes de plàstic imantats o consoles amb símbols dibuixats, suposadament amb cert èxit. I més endavant, els Gardner van criar un ximpanzé, la Washoe com si fos un fill seu. Diuen que va aconseguir aprendre 350 paraules en llengua de signes americana (ASL) i que va establir relacions emocionals amb humans, cosa que va ajudar a impulsar el Great Ape Project. Francine Patterson i el seu equip va ensenyar a una goril·la, la Koko, l’ASL. Per què aquests investigadors van considerar una llengua tan complexa com qualsevol altre apta per a un simi no ho sé encara, però el cas és que aquesta investigadora afirmava que la Koko es comunicava tan bé que fins i tot havia inventat expressions tipus: ocell + agua = cigne, galeta + pedra = galeta danesa

Koko
Això vol dir que el Planeta dels Simis queda més a prop? Per desgràcia sembla que no, per més raó que tingui la Koko amb les galetes daneses, sembla que la seva cuidadora no ha estat mai gaire disposada a compartir i col·laborar amb altres científics perquè poguessin repetir l’experiment i sembla que la cosa no ha quedat mai gaire clara; així que l’equip de l’Herbert Terrace va acollir un altre ximpanzé anomenat Nim Chimpsky (són uns catxondos) per a tornar-ho a intentar.
Però hi havia una diferència molt important entre els experiments: un dels investigadors de Terrace era sord de naixement, cosa que fa fer baixar el recompte de signes del ASL reconeixibles de més d’un centenar a 25.
Es veu que els investigadors que no signaven, veien signes a tot arreu i l’únic que en sabia de debò s’havia d’esforçar per veure’n. A més, aquest experiment va comptar amb la visita de la Jane Goodall , que va reconèixer en el Nim, gestos i sons propis dels seus companys salvatges.
Així que sembla que tampoc van aconseguir que el Nim parlés gaire bé.

Encara així, per a alguns investigadors sembla ser que la qüestió és que els simis sí que tenen les parts del cervell que nosaltres utilitzem per a comunicar-nos, l’àrea de Broca i de Wernicke entre altres, per què no parlen?! I així n’hi ha que creuen que hauríem de poder-los fer parlar, d’altres que creuen que tard o d’hora evolucionaran prou per poder parlar i altres, com l’Steven Pinker que creuen que tot plegat és una bestiesa.

Potser és que després de tants anys entre nosaltres han decidit que no val la pena parlar-nos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: